We for you in
News > mailingLeitner Slovenia 07/2024

mailingLeitner Slovenia 07/2024

Newsletter – 24.07.2024

Obveznost delodajalcev urediti in delavcem zagotoviti pravico do odklopa (rok 16.11.2024)

Z zadnjo novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1 oz. »zakon«) z dne 16.11.2023 je vsem delavcem v Republiki Sloveniji zakonsko priznana pravica do odklopa.

Pravica je urejena v novem 142.a členu zakona, ki določa, da mora delodajalec delavcem zagotoviti pravico do odklopa, s katero zagotovi, da delavec v času izrabe pravice do počitka oziroma v času upravičenih odsotnosti z dela v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo oziroma splošnim aktom delodajalca ne bo na razpolago delodajalcu. V ta namen mora delodajalec sprejeti ustrezne ukrepe.

Ukrepi se določijo bodisi s kolektivno pogodbo ali z ustreznim internim aktom delodajalca, o sprejetih ukrepih pa morajo biti delavci obveščeni na pri delodajalcu običajen način.

Zakon ne določa konkretnejše vsebine potrebnih ukrepov. Prakse v državah EU so različne, prav tako ukrepi, saj se delovna mesta med seboj razlikujejo. Možni so tim. mehki pristopi (npr. s politikami ozaveščanja o pomembnosti odklopa od dela, jasno opredelitvijo delovnega časa z jasnim navodilom, da izven delovnega časa delavec ni na voljo delodajalcu, izogibanje komunikacijam izven delovnih
ur, …) in trdi pristopi (npr. tehnično onemogočena delovna komunikacija v določenem časovnem razponu).

Skladno z navedenim je torej delodajalcem prepuščeno, da najdejo njim ustrezne učinkovite načine, kako pravico zagotoviti, jo izvajati in v primeru sporov tudi dokazati dejansko zagotovitev pravice. V naši družbi LeitnerLeitner d.o.o. vam pri tem z veseljem pomagamo.

Zakonsko predpisan rok za sprejem naloženih ukrepov za zagotovitev pravice do odklopa je 16.11.2024. Za kršitelje navedene obveznosti je predvidena globa od 1.500 do 4.000 EUR. 

authors


Let's get in touch!
Contact